ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY

ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY

1kg umytych buraków

5 ząbków czosnku

ziele angielskie i liść laurowy

pieprz ziarnisty

1 łyżka soli kamiennej lub himalajskiej

4 szklanki letmiej ale przegotowanej wody

1/2 łyżeczki kminku

szczypta majeranku

Buraki cienko obrać, pokroić w plastry, włożyć do kamionki lub dużego słoja, dodać zgnieciony czosnek, oraz pozostałe składniki, wszystko wymieszać.

Buraki przycisnąć małym spodkiem lub talerzykiem obciążonym np. kamieniem, nakryć całość lnianą ściereczką.
Po trzech dniach dniach w temperaturze pokojowej buraki powinny zacząć się pienić, jest to znak, że są gotowe i należy naczynie przełożyć do lodówki.
Chcąc użyć zakwasu zdejmujemy pianę i przelewamy zakwas przez sito.

Dodaj komentarz

* Imię i nazwisko:
* E-mail: (Not Published)
   Strona www: (Site url withhttp://)
* Komentarz:
Przepisz kod z obrazka