TIRAMISU

TIRAMISU

150ml mocnej kawy (wystudzonej)
70ml likieru amaretto
50ml likieru kahlua
6 żółtek
5 łyżek drobnego cukru
650g mascarpone
250g okrągłych lub podłużnych biszkopcików
gorzkie kakao dobrej jakości
Uwaga: Żółtka muszą być koniecznie w temperaturze pokojowej
Żółtka utrzyj w mikserze (na średnich obrotach) z cukrem na puszystą pianę.
Mascarpone również ubijaj przez 3-4 minuty na średnich obrotach, dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj
Kawę wymieszaj z kahluą i amaretto.
Biszkopty namaczaj w kawie, układaj w formie porcelanowej, nałóż warstwę masy, znów biszkopty, masa.
Schładzaj kilka godzin w lodówce, przed podaniem posyp wierzch kakao.
Podpowiedź: sekretem do dobrego tiramisu jest odpowiednie ubicie żółtek - powinny być j jak kogel-mogel , jasne, puszyste i dość sztywne, w żadnym przypadku lejące.

Dodaj komentarz

* Imię i nazwisko:
* E-mail: (Not Published)
   Strona www: (Site url withhttp://)
* Komentarz:
Przepisz kod z obrazka