BOEUF STROGANOW

BOEUF STROGANOW
  • 550g oczyszczonej z błon i pokrojonej w paski polędwicy wołowej

  • 70g mąki pszennej

  • 1/3 wędzonej papryki w proszku pimenton

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • 70ml oleju rzepakowego

  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane

  • 40ml sosu Worcester

  • 100g posiekanej drobno cebuli

  • 250g ciemnych pieczarek

  • 70g dobrej jakości koncentratu pomidorowego

  • 200ml bulionu wołowego

  • 70g kwaśnej śmietany

  • natka pietruszki

Mięso wyjmij z lodówki ok jednej godziny wcześniej, aby nabrało pokojowej temperatury.

Wymieszaj mąkę z papryka wędzoną, obtocz w niej paski polędwicy, strzepnij nadmiar mąki.

W woku lub rondlu rozgrzej połowę oleju, smaż wołowinę partiami (2-3) tak aby mięso szybko się zrumieniło. Każdą usmażoną partię wyjmij do miski za pomocą łyżki cedzakowej a na pozostałym tłuszczu smaż kolejną.

Woka/rondel umyj, wytrzyj do sucha, wlej pozostały olej, rozgrzej, zeszklij na nim cebulę, dodaj czosnek, pokrojone kawałki pieczarki, smaż 5-6 minut aż pieczarki oddają nadmiar wody i zbrązowieją.

Dodaj koncentrat, smaż minutę, wlej bulion i sos worcester, doprowadź do wrzenia, gotuj 4-5 minut, aż sos zgęstnieje, dodaj mięso, gotuj minutę, dodaj śmietanę, dokładnie rozprowadź, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do misy - posyp natką pietruszki.

Udekoruj papryczką chilli, ziołami.....

Podawaj z makaronem tagliatelle, ryżem lub pieczywem.

Dodaj komentarz

* Imię i nazwisko:
* E-mail: (Not Published)
   Strona www: (Site url withhttp://)
* Komentarz:
Przepisz kod z obrazka