Śledź w śmietanie z pieczonym ziemniakiem

Śledź w śmietanie z pieczonym ziemniakiem

Składniki dla 4 osób:

  • 8 szt dużych ziemniaków sałatkowych

  • sól morska

  • kminek mielony

  • oliwa z oliwek

  • tymianek

  • 100g masła

  • 3 ząbki czosnku

  • 300g solonych matiasów śledziowych

  • 2 ugotowane na twardo jajka

  • 2 łyżki posiekanej zielonej części dymki

  • 150g kwaśnej śmietany 18%

  • 1 drobno posiekana szalotka

  • sok z cytryny do smaku

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • Śledzie mocz w ziemnej wodzie, zmieniając wodę czterokrotnie w ciągu 2 godzin.

  • Rybę pokrój w paski, dodaj do posiekanej szalotki i pokrojonych w kostkę jajek. Dodaj połowę siekanej dymki, śmietanę. Całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  • Odstaw sałatkę do lodówki aby przeszła smakami.

  • Ziemniaki wyszoruj, ułóż na płatach folii aluminiowej, oprósz solą, kminkiem, tymiankiem, skrop oliwą. Zawiń w folię i piecz w piecu nagrzanym do 180C około 1,5h (zależy to od wielkości ziemniaków i ich rodzaju) – sprawdź patyczkiem czy są miękkie.

    Następnie wyjmij ziemniaki z pieca, lekko odwiń z folii, przekrój na pół (nie do końca) posmaruj wnętrze masłem czosnkowym i wstaw ponownie do piekarnika na kolejna 15 minut. ( już bez owijania folią)

  • Zrumienione ziemniaki wyłóż na talerz, do środka każdego nałóż sałatkę śledziową i posyp drugą połową zielonej dymki.

Komentarz

Danie proste w wykonaniu, sekret tkwi w jakości produktów.

Przekąska ta idealnie nadaje się jako postna przekaska przed kolacją wigilijną.

Dodaj komentarz

* Imię i nazwisko:
* E-mail: (Not Published)
   Strona www: (Site url withhttp://)
* Komentarz:
Przepisz kod z obrazka