Czekoladowiec z gruszkami

Czekoladowiec z gruszkami

Składniki na klasyczną tortownicę

  • 7 gruszek

  • 50ml likieru grand manier lub innego pomarańczowego

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1 laska cynamonu

  • 1 laska wanilii

  • 3 goździki

  • sok z 1 cytryny

  • 150g czekolady gorzkiej ( około 70% kakao)

  • 120g masła

  • 1 łyżka kakao

  • 100g zmielonych migdałów

  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 jajka

  • 80g mąki

  • Do garnka wlej około 1,5L wody, dodaj szklankę cukru, przeciętą wzdłuż laskę wanilii, cynamon, goździki i sok z cytryny. Zagotuj. Gruszki obierz zostawiając ogonek, wydrąż miąższ nasienny od spodu, przełóż do garnka z wywarem. Gotuj aż gruszki będą miękkie ale nie rozgotowane. Wyjmij i pozostaw do obeschnięcia.

  • Rozgrzej piekarnik do 180C

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź.

  • Masło utrzeć z pozostałą resztą cukru i jajami ( powinny być w temperaturze pokojowej)

  • Do masy jajecznej dodawaj stopniowo przesianą mąkę, kakao, migdały, proszek do pieczenia. Dodaj powoli czekoladę i likier. Wymieszaj delikatnie.

  • Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, powkładaj gruszki tak aby stały pionowo w cieście.

  • Włóż ciasto do piekarnika na 45 minut ( bez termoobiegu) Sprawdzaj za pomocą patyczka, powinien po wyjęciu z ciasta być lekko lekko wilgotny bez surowej masy na powierzchni.

  • Ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Dodaj komentarz

* Imię i nazwisko:
* E-mail: (Not Published)
   Strona www: (Site url withhttp://)
* Komentarz:
Przepisz kod z obrazka