Zapiekanka po śląsku

Zapiekanka po śląsku

Zapiekanka ziemniaczana po śląsku

Składniki dla 6 osób

  • 1500g ziemniaków odmiany mączystej

  • 500g kapusty kiszonej

  • 80g boczku wędzonego

  • 150g cebuli

  • 600g dobrej kaszanki

  • 4 ząbki czosnku

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • majeranek

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku – przeciśnij przez praskę do ziemniaków

  • kapustę kiszoną lekko posiekaj, ugotuj do miękkości

  • na patelnię wlej olej, dodaj pokrojony w kostkę boczek i posiekaną drobno cebulę i roztarty czosnek

  • kaszankę wyjmij z osłonki, przełóż do cebuli z boczkiem, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj, obsmażaj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  • kapustę odcedź, dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.

  • w formie do pieczenia układaj warstwę ziemniaków, kolejno warstwę kaszanki i ponownie warstwę ziemniaków.

  • piecz zapiekankę 25 minut w 180C

Dodaj komentarz

* Imię i nazwisko:
* E-mail: (Not Published)
   Strona www: (Site url withhttp://)
* Komentarz:
Przepisz kod z obrazka