GĘSINA NA ŚW MARCINA

GĘSINA NA ŚW MARCINA

Składniki:

  • 4 uda z gęsi

  • sól

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • szczypta czerwonej słodkiej papryki

  • majeranek

  • 1 cały czosnek

  • 2 cebule

  • gałązka rozmarynu

Gęsie uda umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do naczynia w którym będą się piekły. Natrzyj solą i pieprzem i słodką papryką, od spodniej strony oprósz majerankiem.

Czosnek i cebulę przekrój na pół (nie obierając) dodaj do brytfanki.

Rozgrzej piec do 190C, piecz uda 30 minut, następnie wlej do brytfanki bulion drobiowy, tak aby pokrywał 2/3 powierzchni udek. Przykryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 160C i piecz 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij uda, powstały wywar przecedź, zdejmij nadmiar tłuszczu i zredukuj do konsystencji sosu demi glace.

Jako dodatek proponuję

  • pure z dyni piżmowej ( weź połowę dyni piżmowej, usuń pestki, natrzyj oliwą z oliwek, piecz w piecu nagrzanym do 200C skórą ku górze, aż dynia zmięknie. Następnie wyskrob miąższ, przełóż do blendera, dodaj 100ml śmietanki 30% i 100ml bulionu, sól, pieprz i zmiksuj na gładką masę).

  • Frytowany jarmuż ( jarmuż umyj, oderwij od twardych zdrewniałych łodyg, osusz na papierowym ręczniku, smaż w nagrzanym do 180C oleju około 1,5 minuty – następnie przełóż na papierowy ręcznik i lekko oprósz solą)

  • smażone borowiki

  • kaszę perłową z boczkiem i dymką ( boczek pokrój w kostkę, przesmaż na patelni, dodaj posiekany ząbek czosnku, ugotowaną kaszę, odrobinę masła i posiekaną dymkę, całość dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj)

  • pieczony burak ( buraka odmiany podłużnej natrzyj oliwą, zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 170C piecu, aż będzie miękki) Następnie odwiń folię, obierz i przekrój na pół, buraki karmelizuj na rozgrzanym maśle z odrobiną miodu, soli, pieprzu i mielonego kminku.

Całość ułóż na talerzu.

Dodaj komentarz

* Imię i nazwisko:
* E-mail: (Not Published)
   Strona www: (Site url withhttp://)
* Komentarz:
Przepisz kod z obrazka