BRIOCHE - BUŁKA MAŚLANA DO BURGERÓW

BRIOCHE - BUŁKA MAŚLANA DO BURGERÓW

Składniki:

  • 25g drożdży świeżych lub 8g suszonych

  • 100ml ciepłego mleka

  • 360g mąki pszennej typ 450 (tortowa)

  • 40g cukru pudru

  • pół płaskiej łyżeczki soli

  • 3 jajka o temperaturze pokojowej

  • 160g miękkiego masła – pokrojonego w kostkę

  • do wysmarowania: 1 żółtko + 1 łyżka mleka

  • W naczyniu połącz drożdże z mlekiem, łyżeczką cukru pudru i łyżeczką mąki – dokładnie wymieszaj aby nie było grudek.

  • Tak przygotowany rozczyn przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-25 minut.

  • Do dzieży robota lub do dużej misy przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, sól i rozczyn , wymieszaj delikatnie na wolnych obrotach ( jeśli używamy robota to nakładamy końcówkę typu hak).

  • Dodaj stopniowo po całym jednym jajku nie przerywając wyrabiania – powinno trwać około 15 minut.

  • Następnie dodajemy stopniowo pokrojone masło – również nie przerywając wyrabiania przez około 10 minut

  • Ciasto powinno być jednolite i błyszczące, w takiej formie przykrywamy naczynie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc – ok 10 godzin.

  • Kolejnym etapem jest wyłożenie ciasta na podsypaną mąką stolnicę , chwilowe zagniatanie – tak aby przestało się kleić od rąk.

  • W takiej formie ciasto powinno się przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut aby się ogrzało.

  • Formę do tortów lub tart smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia

  • Ciasto dzielimy na 16 równych części, każdą formujemy w kulę,układamy je blisko siebie w przygotowanym naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość smarujemy je roztrzepanym z mlekiem żółtkiem.

  • Pieczemy w piecu nagrzanym do 180C ( bez termoobiegu) na środkowej półce przez około 22minuty

Kilka uwag

    • zamiast formy okrągłej można użyć typowej keksówki – wówczas bułeczki będą miały bardziej chlebowy kształt.

    • Do środka bułeczek można włożyć odrobinę ulubionego dżemu lub powideł

    • Bułeczki z wierzchu kiedy są jeszcze gorące można posypać grubym cukrem i cynamonem

    • Ciasto można podzielić na 8 porcji, uformować większe kule i upiec tak jak tradycyjne bułki – wówczas świetnie sprawdzą się jako bułki do burgerów i kanapek na ciepło.

Dodaj komentarz

* Imię i nazwisko:
* E-mail: (Not Published)
   Strona www: (Site url withhttp://)
* Komentarz:
Przepisz kod z obrazka