gęsie pipki po galicyjsku - gęsina część III

gęsie pipki po galicyjsku - gęsina część III

Składniki na 8 porcji ( jako przystawka gorąca)

  • 700g oczyszczonych gęsich żołądków

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • 200g cebuli

  • 50g czosnku

  • 70ml oleju rzepakowego

  • 10 szt suszonych kapeluszy z borowików

    ( uprzednio (3-4 godziny) namoczonych w niewielkiej ilości wody)

  • 250g borowików świeżych

  • 250ml śmietanki 30%

  • 500ml bulionu drobiowego

  • 70ml białego wytrawnego wina

  • 150g obranej marchwi

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • Żołądki przekrój wzdłuż na połowę.

  • W większym garnku rozgrzej olej, wrzuć żołądki, obsmażaj aż lekko się przyrumienią,

  • Dodaj posiekane w drobną kostkę marchew i czosnek

  • Grzyby świeże pokrój w grubą kostkę, namoczone grzyby suszone w drobniejszą i oboje dodaj do smażonych żołądków – smaż 3-4 minuty

  • Wlej białe wino, kiedy odparuje wlej bulion i przykryj garnek, duś żołądki do miękkości na wolnym ogniu ( około 1,5-2 godzin),

  • Kiedy żołądki są już miękkie dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki marchew, wlej śmietankę 30%, gotuj aż sos zgęstnieje, na koniec całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem,

  • Przed podaniem posyp zieloną pietruszką

Dodaj komentarz

* Imię i nazwisko:
* E-mail: (Not Published)
   Strona www: (Site url withhttp://)
* Komentarz:
Przepisz kod z obrazka