"Czasami to co się zje stanowi jedyną wartość dnia" John Irving

Witamy na stronie poświęconej wszystkim tym, dla których jedzenie to przyjemność, a gotowanie to pasja i sztuka. Jesteśmy małą grupą ludzi, dla których pierwotne zaspokajanie potrzeby jedzenia nie jest codziennym bezbarwnym rytuałem tylko prawdziwą sztuką, a jakość produktów stanowi pierwszorzędne kryterium. Są wśród nas kucharze, szefowie kuchni, somalierzy, dietetycy i przedstawiciele wielu innych zawodów. Wszyscy kierujemy się zasadą „jesteś tym, co jesz i pijesz”. W naszym życiu zawodowym już od lat bierzemy pełną odpowiedzialność za to, co podajemy na talerzu i w kieliszku swoim gościom. Widzimy ogromną degradację jakości produktów żywnościowych spożywanych przez nasze społeczeństwo. Chcemy za pomocą właśnie tej strony promować i uświadamiać potrzebę stawiania na dobry produkt. Jakość jedzenia ma przecież ogromny wpływ na nasze ciało i psychikę, dlatego chcemy oderwania od kultury „Fast foods”. Na stronie tej będziemy zamieszczać artykuły i felietony o szeroko pojętej tematyce zdrowej żywności. Chcemy promować zarówno produkty z tzw. „górnej półki” jak i te, które, mimo że posiadają najlepsze cechy w swojej kategorii to nie wymagają wielkich nakładów finansowych. Umieścimy tutaj przepisy na różne dania: wykwintne i proste. Zawsze jednak, wykonywane z pietyzmem, pasją i z najwyższej jakości produktów. W zakładce polskie trunki znajda Państwo mnóstwo informacji na temat wspaniałych polskich likierów, nalewek i miodów pitnych, w zależności od pory roku będą się ukazywać nowe receptury na te wspaniałe trunki. Dietetyk postara się przybliżyć państwu sprawy odpowiednich wartości odżywczych. Poradzi jak jeść, aby w tym zbyt szybkim świecie nasza żywność dostarczała nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych i była prawdziwym „ekologicznym paliwem” dla organizmu. Mamy też nadzieję, że strona będzie się rozwijać: artykułów i porad będzie przybywać, grono czytelników stale się powiększać. A może z czasem będziemy mogli państwu osobiście dostarczać dobre produkty…., Liczymy na państwa sugestie dotyczące treści i funkcjonowania naszej strony. Prosimy pisać do nas o swoich doświadczeniach lub problemach w prowadzeniu restauracji, pubów, pensjonatów, hoteli jak i kuchni domowych.… Chętnie podzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem.

Z poważaniem
Kuchenni Pasjonaci

Marta Okoń– dietetyk

Swoją przygodę z przyszłym zawodem  zaczęła jako nastolatka. Już wtedy testowała na sobie większość popularnych diet. 
Dziś ukończywszy Śląski Uniwersytet Medyczny na Wydziale Zdrowia Publicznego , uzyskując  tytuł Dietetyka promuje zdrowy tryb życia. Jej pasją jest uświadamianie ludziom jaki wpływ na ich zdrowie ma odpowiednia dieta i aktywność fizyczna czyli edukacja żywieniowa i promocja zdrowia.
Cele jakie towarzyszą jej przy  ustalaniu prawidłowego jadłospisu to  zapewnienie wszelkich niezbędnych składników odżywczych, tak aby nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych oraz różnorodność świeżych, naturalnych produktów.
Sama uwielbia dobrą i zdrową kuchnię, i taką właśnie będzie Państwu polecać na portalu „Kuchnia Moja Pasja”

Emilia Lewczuk – prawnik

Na co dzień związana zawodowo z kancelarią prawną. Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu  im. Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie. Naukę kontynuuję na studiach podyplomowych w obszarze  zamówień publicznych. 
Jej działanie charakteryzuje dbałość o szczegóły, systematycznością  oraz  skrupulatność.
Miłośniczka podróży, podczas których z chęcią oddaje się pasji fotografowania. Wielbicielka słonecznej Italii i  kuchni włoskiej.
Jako jedyna osoba w Naszym gronie nie związana z zawodowo z  kuchnią dbać będzie o oprawę merytoryczną portalu oraz o to, aby nasze fantazje kulinarne  przypadły każdemu z Państwa do gustu.



Roman Fic- szef kuchni

Swoją karierę kulinarną rozpoczął ponad 11 lat temu gotując u boku doświadczonych kucharzy francuskich i angielskich w uznanych londyńskich firmach cateringowych i restauracjach. Ukończył renomowaną szkołe kucharska Westminster Kingsway w której pod okiem znanych mistrzów  potwierdził swój talent i umiejętności  obroną dyplomu mistrza. Dzieląc pasje gotowania i zamiłowanie do gór, od kilku lat sezonowo pracuje w alpach francuskich. 
Roman to prawdziwy obieżyświat, pracował m.in. w Kanadzie, co spowodowało, że stał się ekspertem w dziedzinie kuchni międzynarodowej. Również na krajowym podwórku Romek nie próżnował zdobywając w roku 2009 Mistrzostwo Europy w konkursie na najlepszą potrawę z karpia. Po pracy   to zapalony miłośnik jazdy na desce, oddanie propaguje sportowy tryb życia.
Dziś będąc  z Nami będzie zdradzał Państwu tajniki klasycznej kuchni francuskiej  i międzynarodowej.



Wojciech Radzimirski- szef kuchni

Pasjonat kuchni śródziemnomorskiej, głównie włoskiej. Doświadczenie zdobywał, gotując w prestiżowych ( cztero- i pięciogwiazdkowych ) hotelach. 
Wojtek posiada wieloletnie doświadczenie m.in. jako zastępca szefa kuchni w jednym z renomowanych hoteli na Śląsku. Cechuje go perfekcjonizm oraz konsekwencja w działaniu. Jest ekspertem w przyrządzaniu dań lekkich.
Ceni  tradycje kulinarne Polski, czemu daje wyraz w tworzonych daniach. Jego specjałem są przysmaki z dziczyzny, baraniny, jagnięciny  oraz z dzikiego ptactwa. 
W wolnych chwilach uprawia sporty: piłkę nożną, snowboard, jazdę na rowerze a także  wędrówki górskie. 
Mimo swoich licznych pasji i obowiązków obiecał, że znajdzie czas, aby dzielić się z Państwem swoim kulinarnym doświadczeniem i pomysłami.

Bartosz Pogorzałek – szef kuchni 

Swoją przygodę z kuchnią rozpoczął w roku 2001 gotując w różnych częściach Polski min w:  Rybniku, Białowieży, Zakopanym, Kudowie Zdrój, Piotrkowie Trybunalskim oraz Tychach. Jako szef kuchni wielu, uznanych w branży restauracji i hoteli poznawał regionalne kuchnie naszego kraju,  udoskonalając jednocześnie umiejętność  organizacji pracy swoich podwładnych. 
Pasjonat „kulinariów” europejskich” w szerokim znaczeniu tego pojęcia. Jego celem zawodowym jest  przygotowywanie posiłków w taki sposób, aby osiągnąć efekt „francuskiego szyku i elegancji, przy użyciu  polskich naturalnych produktów ”.
Propagator powrotu do zapomnianych polskich tradycji kulinarnych, stale wskazujący na potrzebę promocji polskich produktów w świecie.
Tworząc dania dla swoich gości hołduje trzem zasadom, a mianowicie: do sporządzanych dań stosuje wyłącznie produkty o najwyższej  jakość i największych wartościach odżywczych, przygotowywane przez niego dania muszą cechować się odpowiednim smakiem oraz cieszyć wzrok jego gości idealnym wyglądem na talerzu . 
Miłośnik gór i natury, z której właśnie czerpie swoje inspiracje kulinarne.
W wolnych chwilach tworzy doskonałe nalewki, konfitury i miody pitne.

Katarzyna Pogorzałek

Urocza twarz tego portalu, a zarazem najostrzejszy krytyk potraw tu proponowanych.
To ona, jako pierwsza obiektywna osoba degustuje potrawy przygotowywane przez szefów kuchni. Miłośniczka krewetek, ryb, szpinaku i wszelkiego rodzaju sałatek.
Współpracując z fotografem, dba o odpowiednią oprawę robionych zdjęć, często jest ich autorką - szczególnie tych z podróży kulinarnych. 
Osoba z niezwykłym poczuciem gustu i estetyki, dbająca o najdrobniejszy szczegół, od nakrycia stołu po dobór wina do serwowanych dań. 
Doświadczenie w hotelarstwie zdobywała zarówno w Polsce jak i za granicą. Jej największą pasją są zagadnienia z dziedziny SPA, zdrowego trybu życia, kosmetyki i medycyny estetycznej.