tojiro Shirogami nóż szefa kuchni 18cm
Japoński nóż szefa kuchni (Gyuto) to stylowy i niezwykle funkcjonalny nóż, który znajduje w kuchni wiele zastosowań. Ponieważ ma bardzo twardą, cienką i lekką klingę, doskonale się sprawdza zarówno na co dzień, jak i w zadaniach wymagających większej precyzji
Regulamin
Polityka prywatności
Ostrze - stal 3 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Shirogami #2
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 30,5 cm
Długość ostrza - 18 cm
Szerokość klingi - 4,5 cm
Grubość klingi - ok. 3,8 mm
Waga - ok. 130 g
Tojiro Shirogami to seria profesjonalnych noży kuchennych, przeznaczonych dla bardziej doświadczonych szefów kuchni. Klingi wykuto ręcznie ze specjalnej stali wysokowęglowej o wyjątkowo wysokiej czystości (YSS, Yasuki Hagane), produkowanej przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię Tatara. Ekstremalnie twardy rdzeń okuto tu dodatkowo miękkim żelazem, dzięki czemu noże są łatwiejsze w utrzymaniu i szybciej się je ostrzy. Tradycyjna metoda wykańczania noży na czarny mat nadaje klingom niepowtarzalny styl i pomaga chronić stal węglową przed wchodzeniem w reakcje z żywnością.