tojiro Aogami Damascus Yanagi-Sashimi 30cm, leworęczny
Klasyczny japoński nóż do plastrowania o długiej, wąskiej i cienkiej klindze w kształcie liścia wierzby, przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cieniutkie, niemal przezroczyste plastry. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi, rybnego carpaccio oraz różnych wariantów sushi.
Regulamin
Polityka prywatności
Profesjonalne ostrza z tzw. stali damasceńskiej stworzono dla doświadczonych szefów kuchni, którym nie wystarczają zwykłe narzędzia.
Ostrze – Najwyższej jakości stal wysokowęglowa Aogami i wielowarstwowe żelazo
(szlif jednostronny, dla osób leworęcznych)
Twardość ostrza – 62 +/-1 HRC
Rękojeść – Dębowy uchwyt zakończony pierścieniem z bawolego rogu
Waga – 200 g
Aogami #2 (YSS), tzw. Blue Steel, to wyśmienita stal wysokowęglowa o bardzo wysokiej czystości, produkowana przez firmę Hitachi Metals w oparciu o tradycyjną technologię oczyszczania żelaza zwaną Tatara. Ostrza wykonane z tego materiału są wyjątkowo twarde i zachowują ostrość przez długi czas, ponieważ dzięki dodatkowi chromu i wolframu są bardziej odporne na ścieranie i pękanie niż inne stale węglowe. W tej serii mocne rdzenie ze stali Aogami okuto wieloma warstwami miękkiego żelaza, co znacznie zwiększa trwałość ostrza i poprawia jakość cięcia. Piękne klingi z tzw. stali damasceńskiej są w całości wykuwane ręcznie i indywidualnie wykańczane przez japońskich mistrzów kowalstwa.