global ceramiczna ostrzałka wodna do noży stalowo-czarna
Dwufazowa ostrzałka ceramiczna została stworzona z myślą o nożach Global. Nie jest przeznaczona do ostrzenia noży o szlifach jednostronnych. ( np. tradycyjne noże japońskie).
Dzięki użytej wodzie możliwy jest szybszy przebieg procesu ostrzenia, otwory ustawione fabrycznie umożliwiają naostrzenie noża pod właściwym kątem.
Regulamin
Polityka prywatności
Dane techniczne:
Białe koło - GRUBE ziarno
Różowe koło - ŚREDNIE ziarno
Długość - 24 cm
Długość rączki - 14 cm
Wysokość - 5,8 cm
Szerokość - 8 cm
Uźytkowanie:
1. Nalej wody do komory posiadającej koła, pozostaw ją do końca ostrzenia. Dodatek wody pozwala nawilżać ceramiczne elementy urządzenia, zapobiegając przegrzewaniu ostrza.
2. Chwyć dłonią rączkę ostrzałki, by stała ona w jednym miejscu.
3. Chwyć nóż drugą dłonią, przytrzymaj grzbiet klingi palcem wskazującym. Ułóż nóż w pozycji pionowej w gruboziarnistym rowka z białym kołem. Przesuwaj ostrze do przodu i do tyłu, delikatnie naciskaj. Ilość powtórzeń: 7-8 razy.
Nie powinno się zbyt mocno przyciskać noża podczas przesuwania krawędzi w ostrzałce. Nadmierny nacisk może uszkodzić koła!
4. Następnie, włóż nóż pionowo do rowka z różowym kołem (średnie ziarno). Przesuwaj go do przodu i do tyłu delikatnie naciskaj. Ilość powtórzeń: 7-8 razy.
5. Po zakończonej pracy, umyj ręcznie nóż w bardzo ciepłej wodzie i wytrzyj goręcznikiem papierowym do sucha. Zdejmij pokrywkę ostrzałki, następnie wypłucz ją w czystej wodzie.
Ilość przesunięć ostrzonej krawędzi jest zależna od rodzaju i stopnia zużycia noża. Przy nożach Global zalecana ilość powtórzeń to 7-8 razy w każdym kole. Noże innych marek zaleca się przesuwać do 15 razy w każdym kole lub więcej.
Ostrzałki MinoSharp przetestował i zaaprobował instytut badawczy CATRA - autorytet w dziedzinie technik ostrzenia. Siedziba instytutu mieści się w Wielkiej Brytanii, w Sheffield.