nóż Shirogami Black Oktagon Usuba 18 cm Hideo Kitaoka
Specjalistyczny japoński nóż Usuba przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Dzięki prostokątnej klindze można szybko przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Doświadczony kucharz za pomocą cienkiego noża Nakiri potrafi uzyskać ozdobne, półprzezroczyste plastry (metoda katsura-muki).
Regulamin
Polityka prywatności
Prosta krawędź tnąca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować wiele różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 2 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - #2 Shirogami
Rękojeść - oktagonalna drewno różane, pierścień róg bawoli
Twardość - 61-63 HRC
Długość całkowita - 32 cm
Długość ostrza - 18 cm
Szerokość klingi - 4,7 cm
Grubość klingi - 4,6 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 217 g