Hideo Kitaoka Nóż Shirogami Satin Yanagi 24 cm
Klasyczny japoński nóż kuchenny do plastrowania o długim, wąskim i cienkim ostrzu w kształcie liścia wierzby, przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cieniutkie, niemal przezroczyste plastry. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi, rybnego carpaccio oraz różnych wariantów sushi
![](/modules/blockreassurance/views/img/img_perso/safe-shield-protection-svgrepo-com.png)
Regulamin
![](/modules/blockreassurance/views/img/img_perso/padlock-privacy-svgrepo-com.png)
Polityka prywatności
Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie. W tym modelu krawędź grzbietu ma szlif ukośny, co zwiększa wygodę przy prowadzeniu noża palcem wskazującym.
Dane techniczne:
Ostrze - stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - #2 Shirogami
Rękojeść - drewno różane
Twardość - 63 HRC +/- 1
Długość całkowita - 37,6 cm
Długość ostrza - 24 cm
Szerokość klingi - 3,1 cm
Grubość klingi - 3,8 mm
Sposób ostrzenia - jednostronny
Waga - ok. 149 g