nóż Shirogami Black Oktagon yanagi 27 cm Hideo Kitaoka
Klasyczny japoński nóż kuchenny do plastrowania o długim, wąskim i cienkim ostrzu w kształcie liścia wierzby, przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cieniutkie, niemal przezroczyste plastry. Doskonale się sprawdza podczas przygotowywania sashimi, rybnego carpaccio oraz różnych wariantów sushi
Regulamin
Polityka prywatności
Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie. W tym modelu krawędź grzbietu ma szlif ukośny, co zwiększa wygodę przy prowadzeniu noża palcem wskazującym.
Ostrze - stal 2 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - #2 Shirogami
Rękojeść - oktagonalna drewno różane, pierścień róg bawoli
Twardość - 61-63 HRC
Długość całkowita - 41,5 cm
Długość ostrza - 27 cm
Szerokość klingi - 35, cm
Grubość klingi - 4,2 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 194 g