minoSharp Ceramiczna ostrzałka wodna do noży Global 220, szaro-czarna
1. Białe koło – GRUBE ziarno
2. Różowe koło – ŚREDNIE ziarno
Regulamin
Polityka prywatności
Dwufazowa ostrzałka ceramiczna, zaprojektowana specjalnie dla noży Global i przeznaczona do ostrzenia wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych, np. tradycyjnych noży japońskich. Dzięki wodzie proces ostrzenia przebiega szybciej, a fabrycznie ustawione otwory ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem. Gumowy uchwyt i podstawa mają właściwości przeciwpoślizgowe.
Wskazówki dotyczące użytkowania
1. Nalać wody do komory z kołami i nie wylewać jej do końca ostrzenia. Woda nawilża ceramiczne ostrzałki i zapobiega przegrzaniu ostrza.
2. Chwycić mocno rączkę, żeby ostrzałka nie zmieniała położenia.
3. Drugą dłonią chwycić nóż, przytrzymując palcem wskazującym grzbiet klingi. Włożyć pionowo nóż do rowka z białym kołem (grube ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba.
Nie powinno się zbyt mocno przyciskać noża podczas przesuwania krawędzi w ostrzałce. Nadmierny nacisk może uszkodzić koła!
4. Włożyć pionowo nóż do rowka z różowym kołem (średnie ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając: 7-8 razy.
5. Po skończonej operacji umyć ręcznie nóż w gorącej wodzie i wytrzeć go do sucha ręcznikiem lub ściereczką. Ostrzałkę wypłukać w czystej wodzie.
Kwestia, ile razy należy przesuwać ostrzoną krawędź, zależy od typu i kondycji noża.
Zaleca się:
a) dla noży Global po 7-8 razy w każdym kole
b) dla noży innych marek najpierw po 15 razy w każdym kole.
Ostrzałki MinoSharp zostały przetestowane i zaaprobowane przez instytut badawczy CATRA – czołowy autorytet w dziedzinie technik ostrzenia z siedzibą w brytyjskim Sheffield.