tamahagane kamień do ostrzenia 1000

0 Review(s) 
M-155

Wymiary – 181x61x20 mm


Ziarnistość – 1000 (średnia)

 

249,00 zł
Brutto

 

Regulamin

 

Polityka prywatności

Profesjonalny, japoński kamień do ostrzenia noży kuchennych, gradacja 1000 sprawdza się podczas codziennego ostrzenia, 

Wskazówki dotyczące użytkowania

1. Namoczyć kamień w wodzie przez 1-2 minuty.

2. Chwycić nóż w taki sposób, żeby ostrze dotykało osełki pod kątem 10-15 stopni. Następnie lekko dociskając klingę, przesuwać ją wzdłuż kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnymi ruchami, cały czas utrzymując niezmienny kąt nachylenia. Jak sprawdzić, czy kąt nachylenia pozostaje bez zmian? Najlepiej wsłuchać się w dźwięki wydawane przez nóż. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słychać ten sam odgłos, to kąt nachylenia jest stały.

3. Powtarzać czynność dla obu stron ostrza, aż cała krawędź jest naostrzona i w żadnym miejscu nie ma zadziorów.

4. W trakcie ostrzenia wydziela się mokry proszek. Nie należy go wycierać ani spłukiwać, tylko kontynuować podjętą czynność. Proszek wygląda nieestetycznie, ale właśnie ten osad ostrzy krawędź.

5. Na koniec umyć noże w ciepłej wodzie i wytrzeć je do sucha.

M-155
10 Przedmioty

Specyficzne kody

Komentarze

Napisz swoją opinię

tamahagane kamień do ostrzenia 1000

Wymiary – 181x61x20 mm


Ziarnistość – 1000 (średnia)

 

Napisz swoją opinię