tamahagane kamień do ostrzenia 1000
Wymiary – 181x61x20 mm
Ziarnistość – 1000 (średnia)
Regulamin
Polityka prywatności
Profesjonalny, japoński kamień do ostrzenia noży kuchennych, gradacja 1000 sprawdza się podczas codziennego ostrzenia,
Wskazówki dotyczące użytkowania
1. Namoczyć kamień w wodzie przez 1-2 minuty.
2. Chwycić nóż w taki sposób, żeby ostrze dotykało osełki pod kątem 10-15 stopni. Następnie lekko dociskając klingę, przesuwać ją wzdłuż kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnymi ruchami, cały czas utrzymując niezmienny kąt nachylenia. Jak sprawdzić, czy kąt nachylenia pozostaje bez zmian? Najlepiej wsłuchać się w dźwięki wydawane przez nóż. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słychać ten sam odgłos, to kąt nachylenia jest stały.
3. Powtarzać czynność dla obu stron ostrza, aż cała krawędź jest naostrzona i w żadnym miejscu nie ma zadziorów.
4. W trakcie ostrzenia wydziela się mokry proszek. Nie należy go wycierać ani spłukiwać, tylko kontynuować podjętą czynność. Proszek wygląda nieestetycznie, ale właśnie ten osad ostrzy krawędź.
5. Na koniec umyć noże w ciepłej wodzie i wytrzeć je do sucha.