nóż Shirogami Satin Hideo Kitaoka - miroshi Deba 24cm
Ostrze - stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - #2 Shirogami
Rękojeść - drewno różane
Twardość - 61-63 HRC
Długość całkowita - 36,5 cm
Długość ostrza - 21,0 cm
Szerokość klingi - 4,6 cm
Grubość klingi - 7 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 307 g
Regulamin
Polityka prywatności
Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa.
W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać.
Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie.
Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.