nóż Shirogami Hideo Kitaoka Black Oktagon Yanagi 24cm
Ostrze - stal 2 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - #2 Shirogami
Ostrze - stal 2 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - #2 Shirogami
Rękojeść - oktagonalna drewno różane, pierścień róg bawoli
Twardość - 61-63 HRC
Długość całkowita - 34,5 cm
Długość ostrza - 24 cm
Szerokość klingi - 3,2 cm
Grubość klingi - 3,5 mm
Sposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęczny
Waga - ok. 153 g

Regulamin

Polityka prywatności
Nóż o klasycznym dla Japonii kształcie, służy do precyzyjnego plastrowania na cienkie niemal jak papier filetów rybnych.
Odpowiednie do sashimi, sushi i carpaccio. W tym modelu krawędź grzbietu ma szlif ukośny co wpływa na wygodę prowadzenia cięć przy pomocy palca wskazującego.
Nożem tym powinno się ciąć techniką długich jednostajnych ruchów w jednym kierunku.