Boczek z chrupiącą skórką

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki :

  • 1kg boczku świeżego ze skórą ale bez kości

  • 100g soli

  • 2L wody

  • 1,5 łyki majeranku

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • 5 ząbków czosnku

  • 1/2 łyżki pieprzu tłuczonego

Skórę boczku nacinamy nożem w kostkę, uważając aby nie przeciąć mięsa.

Wodę gotujemy z solą, majerankiem, zielem i liściem i następnie studzimy.

Wkładamy boczek. Całość wstawiamy do lodówki na 48h.

Wyjmujemy mięso z solanki, osuszamy i nacieramy od strony mięsa pieprzem, siekanym czosnkiem i kolejną porcją majeranku.

Układamy boczek na kratce, pod nią układamy naczynie do którego będzie skapywać tłuszcz i pieczemy w 110 stopniach przez 4.5 godziny. Gotowy boczek zawijamy w papier pergaminowy, studzimy i na godzinkę wstawiamy do lodówki.

Następnie ponownie wstawimy do pieca, tym na razem nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez około 20 min. Aż skóra będzie chrupiąca a w dotyku przypinając popcorn

Najlepiej smakuje serwowany na chłopskim chlebie z domowym chrzanem w towarzystwie "złotego trunku" 

Komentarze

Napisz komentarz