Boczek z chrupiącą skórką
Składniki :
-
1kg boczku świeżego ze skórą ale bez kości
-
100g soli
-
2L wody
-
1,5 łyki majeranku
-
liść laurowy
-
ziele angielskie
-
5 ząbków czosnku
-
1/2 łyżki pieprzu tłuczonego
Skórę boczku nacinamy nożem w kostkę, uważając aby nie przeciąć mięsa.
Wodę gotujemy z solą, majerankiem, zielem i liściem i następnie studzimy.
Wkładamy boczek. Całość wstawiamy do lodówki na 48h.
Wyjmujemy mięso z solanki, osuszamy i nacieramy od strony mięsa pieprzem, siekanym czosnkiem i kolejną porcją majeranku.
Układamy boczek na kratce, pod nią układamy naczynie do którego będzie skapywać tłuszcz i pieczemy w 110 stopniach przez 4.5 godziny. Gotowy boczek zawijamy w papier pergaminowy, studzimy i na godzinkę wstawiamy do lodówki.
Następnie ponownie wstawimy do pieca, tym na razem nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez około 20 min. Aż skóra będzie chrupiąca a w dotyku przypinając popcorn
Najlepiej smakuje serwowany na chłopskim chlebie z domowym chrzanem w towarzystwie "złotego trunku"