Ocet jabłkowy domowy
-
duży wyparzony słoik
-
jabłka późnych odmian
-
200g miodu lipowego lub wielokwiatowego
-
Do słoja wkładamy umyte, okrojone w cząstki jabłka – gniazda nasienne mogą pozostać
-
Zalej jabłka przegotowaną, przestudzoną i osłodzoną miodem wodą.
-
Ważne aby pozostawić 7-10 cm wolne przestrzeni od wierzchu słoja
-
Słój przykryj czystą ściereczką lub gazą, obwiąż sznurkiem lub gumką
-
Odstaw w temperaturze pokojowej na około 3 tygodnie ( kiedy przestanie wytwarzać się piana)
-
Po tym czasie przelej ocet przez filtr do kawy do wyparzonych butelek.
Porady: Zamieszanie co jakiś czas jabłek drewnianą łyżką znacznie ułatwi fermentację.
Jabłka stale powinny znajdować się pod powierzchnią wody, w przeciwnym przypadku jabłka pokryją się pleśnią i ocet będzie do wyrzucenia.