Ocet jabłkowy domowy

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0
  • duży wyparzony słoik

  • jabłka późnych odmian

  • 200g miodu lipowego lub wielokwiatowego

  • Do słoja wkładamy umyte, okrojone w cząstki jabłka – gniazda nasienne mogą pozostać

  • Zalej jabłka przegotowaną, przestudzoną i osłodzoną miodem wodą.

  • Ważne aby pozostawić 7-10 cm wolne przestrzeni od wierzchu słoja

  • Słój przykryj czystą ściereczką lub gazą, obwiąż sznurkiem lub gumką

  • Odstaw w temperaturze pokojowej na około 3 tygodnie ( kiedy przestanie wytwarzać się piana)

  • Po tym czasie przelej ocet przez filtr do kawy do wyparzonych butelek.

Porady: Zamieszanie co jakiś czas jabłek drewnianą łyżką znacznie ułatwi fermentację.

Jabłka stale powinny znajdować się pod powierzchnią wody, w przeciwnym przypadku jabłka pokryją się pleśnią i ocet będzie do wyrzucenia.

Komentarze

Napisz komentarz