indyjska potrawka z ciecierzycy

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

składniki dla 4 osób

  • 150g ugotowanej ciecierzycy ( lub odsączonej od zalewy tej ze słoika)

  • 100g cebuli krojonej w piórka

  • 2 ząbki czosnku

  • 50ml oleju rzepakowego

  • 1l bulionu warzywnego

  • 400g obranych pokrojonych w kostkę ziemniaków

  • 300g krojonej w kostkę cukinii

  • 500g pomidorów krojonych z puszki ( w sezonie świeżych )

  • 2 łyżeczki garam masala ( do kupienia na kuchniamojapasja.pl)

  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej w proszku

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • garść siekanej natki pietruszki lub kolendry

Olej rozgrzej w szerokim garnku o grubym dnie. Dodaj cebulę i siekany czosnek, chwilę smaż, dodaj sypkie przyprawy aby smażąc je nabrały aromatu.

Dodaj ziemniaki, cukinię, obsmażaj kilka minut, dodaj ciecierzycę.

Wlej bulion gotuj na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie dodaj pomidory, gotuj jeszcze na wolnym ogniu około 20min,

Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj dużą ilość siekanej natki pietruszki.

Podawaj z ulubionym ryżem ( ja użyłem dzikiego ryżu ugotowanego i wymieszanego z prażonym słonecznikiem i masłem)

Komentarze

Napisz komentarz