ciasto czekoladowo-korzenne
składniki na około 8 porcji
-
masło do wysmarowania formy
-
250ml pełnotłustego mleka
-
8 łyżek miodu
-
125g gorzkiej czekolady
-
300g mąki pszennej typ 500
-
60g cukru brązowego
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
( polecamy tą ze sklepu kuchniamojapasja.pl )
-
3 szt ubitych jajek
-
1szt laski wanilii ( miąższ)
-
1 łyżka likieru pomarańczowego
-
Mleko zagrzej w rondelku z miodem, tak aby miód całkowicie się rozpuścił, nie doprowadzając do zagotowania.
-
Zdejmij z ognia i wsyp pokruszoną czekoladę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści.
-
W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier i przyprawę piernikową.
-
W robocie kuchennym wymieszaj ubite na kremowo jajka z sukcesywnie dodawaną suchą mieszanką, dodaj również powoli masę czekoladową, miąższ waniliowy i likier pomarańczowy.
-
Masa powinna być błyszcząca i o jednolitej konsystencji. Przełóż ją do natłuszczonej foremki typu „keksówka” ( najlepsza jest o pojemności około 900g )
-
Przykryj foremkę folią spożywczą, odstaw masę na 3 godziny do lodówki.
-
Ciasto piecz w temperaturze 160C z termoobiegiem przez około 50 minut.
-
Stosuj metodę suchego patyczka.