ciasto czekoladowo-korzenne

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

składniki na około 8 porcji

  • masło do wysmarowania formy

  • 250ml pełnotłustego mleka

  • 8 łyżek miodu

  • 125g gorzkiej czekolady

  • 300g mąki pszennej typ 500

  • 60g cukru brązowego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika

    ( polecamy tą ze sklepu kuchniamojapasja.pl )

  • 3 szt ubitych jajek

  • 1szt laski wanilii ( miąższ)

  • 1 łyżka likieru pomarańczowego

  • Mleko zagrzej w rondelku z miodem, tak aby miód całkowicie się rozpuścił, nie doprowadzając do zagotowania.

  • Zdejmij z ognia i wsyp pokruszoną czekoladę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści.

  • W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier i przyprawę piernikową.

  • W robocie kuchennym wymieszaj ubite na kremowo jajka z sukcesywnie dodawaną suchą mieszanką, dodaj również powoli masę czekoladową, miąższ waniliowy i likier pomarańczowy.

  • Masa powinna być błyszcząca i o jednolitej konsystencji. Przełóż ją do natłuszczonej foremki typu „keksówka” ( najlepsza jest o pojemności około 900g )

  • Przykryj foremkę folią spożywczą, odstaw masę na 3 godziny do lodówki.

  • Ciasto piecz w temperaturze 160C z termoobiegiem przez około 50 minut.

  • Stosuj metodę suchego patyczka.

Komentarze

Napisz komentarz