ciasto pierogowe
składniki na 1kg mąki
-
1kg mąki pszennej typ 450 ( koniecznie z polskich młynów )
-
pół łyżeczki soli
-
150ml oleju rzepakowego dobrej jakości
-
gorąca woda, prawie wrząca o temperaturze około 80C
-
1 żółtko
Mąkę koniecznie przesiewam najlepiej od razu do dzieży miksera planetarnego z założoną końcówką typu hak.
Dodaję sól, olej, żółtko – włączam minimalne obroty i powoli wlewam etapami wodę.
Niestety nie da się określić ile dokładnie mąką „zabierze wody” bezpiecznie jest na początek wlać około 100ml i dolewać aż ciasto dobrze się połączy.
Wyrabiamy w maszynie około 5 minut a ręcznie około 10.
Ciasto powinno być sprężyste, nie kleić się do rąk a po przekrojeniu powinny być widoczne pęcherzyki wtłoczonego powietrza.
Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut aby odpoczęło a gluten zaczął pracować.
Wałkujemy, wykrawamy partiami, nigdy od razu całe, i co ważne po wykrojeniu pierwszych kształtów, zagniatamy ciasto jeszcze tylko raz!!