Boeuf Stroganow

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki:

  • 550g oczyszczonej z błon i pokrojonej w paski polędwicy wołowej
  • 70g mąki pszennej
  • 1/3 wędzonej papryki w proszku pimenton
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 70ml oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 40ml sosu Worcester
  • 100g posiekanej drobno cebuli
  • 250g ciemnych pieczarek
  • 70g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
  • 200ml bulionu wołowego
  • 70g kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki


Mięso wyjmij z lodówki ok jednej godziny wcześniej, aby nabrało pokojowej temperatury.

Wymieszaj mąkę z papryka wędzoną, obtocz w niej paski polędwicy, strzepnij nadmiar mąki.

W woku lub rondlu rozgrzej połowę oleju, smaż wołowinę partiami (2-3) tak aby mięso szybko się zrumieniło. Każdą usmażoną partię wyjmij do miski za pomocą łyżki cedzakowej a na pozostałym tłuszczu smaż kolejną.

Woka/rondel umyj, wytrzyj do sucha, wlej pozostały olej, rozgrzej, zeszklij na nim cebulę, dodaj czosnek, pokrojone kawałki pieczarki, smaż 5-6 minut aż pieczarki oddają nadmiar wody i zbrązowieją.

Dodaj koncentrat, smaż minutę, wlej bulion i sos worcester, doprowadź do wrzenia, gotuj 4-5 minut, aż sos zgęstnieje, dodaj mięso, gotuj minutę, dodaj śmietanę, dokładnie rozprowadź, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do misy - posyp natką pietruszki.

Udekoruj papryczką chilli, ziołami.....

Podawaj z makaronem tagliatelle, ryżem lub pieczywem.

Komentarze

Napisz komentarz