Brioche - Bułka Maślana Do Burgerów

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki:

  • 25g drożdży świeżych lub 8g suszonych
  • 100ml ciepłego mleka
  • 360g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
  • 40g cukru pudru
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 3 jajka o temperaturze pokojowej
  • 160g miękkiego masła – pokrojonego w kostkę
  • do wysmarowania: 1 żółtko + 1 łyżka mleka


W naczyniu połącz drożdże z mlekiem, łyżeczką cukru pudru i łyżeczką mąki – dokładnie wymieszaj aby nie było grudek.

Tak przygotowany rozczyn przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-25 minut.

Do dzieży robota lub do dużej misy przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, sól i rozczyn , wymieszaj delikatnie na wolnych obrotach ( jeśli używamy robota to nakładamy końcówkę typu hak).

Dodaj stopniowo po całym jednym jajku nie przerywając wyrabiania – powinno trwać około 15 minut.

Następnie dodajemy stopniowo pokrojone masło – również nie przerywając wyrabiania przez około 10 minut

Ciasto powinno być jednolite i błyszczące, w takiej formie przykrywamy naczynie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc – ok 10 godzin.

Kolejnym etapem jest wyłożenie ciasta na podsypaną mąką stolnicę , chwilowe zagniatanie – tak aby przestało się kleić od rąk.

W takiej formie ciasto powinno się przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut aby się ogrzało.

Formę do tortów lub tart smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia

Ciasto dzielimy na 16 równych części, każdą formujemy w kulę,układamy je blisko siebie w przygotowanym naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość smarujemy je roztrzepanym z mlekiem żółtkiem.

Pieczemy w piecu nagrzanym do 180C ( bez termoobiegu) na środkowej półce przez około 22minuty

Kilka uwag:

  • zamiast formy okrągłej można użyć typowej keksówki – wówczas bułeczki będą miały bardziej chlebowy kształt.
  • Do środka bułeczek można włożyć odrobinę ulubionego dżemu lub powideł
  • Bułeczki z wierzchu kiedy są jeszcze gorące można posypać grubym cukrem i cynamonem
  • Ciasto można podzielić na 8 porcji, uformować większe kule i upiec tak jak tradycyjne bułki – wówczas świetnie sprawdzą się jako bułki do burgerów i kanapek na ciepło.

Komentarze

Napisz komentarz