Brioche - Bułka Maślana Do Burgerów
Składniki:
- 25g drożdży świeżych lub 8g suszonych
- 100ml ciepłego mleka
- 360g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
- 40g cukru pudru
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 3 jajka o temperaturze pokojowej
- 160g miękkiego masła – pokrojonego w kostkę
- do wysmarowania: 1 żółtko + 1 łyżka mleka
W naczyniu połącz drożdże z mlekiem, łyżeczką cukru pudru i łyżeczką mąki – dokładnie wymieszaj aby nie było grudek.
Tak przygotowany rozczyn przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-25 minut.
Do dzieży robota lub do dużej misy przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, sól i rozczyn , wymieszaj delikatnie na wolnych obrotach ( jeśli używamy robota to nakładamy końcówkę typu hak).
Dodaj stopniowo po całym jednym jajku nie przerywając wyrabiania – powinno trwać około 15 minut.
Następnie dodajemy stopniowo pokrojone masło – również nie przerywając wyrabiania przez około 10 minut
Ciasto powinno być jednolite i błyszczące, w takiej formie przykrywamy naczynie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc – ok 10 godzin.
Kolejnym etapem jest wyłożenie ciasta na podsypaną mąką stolnicę , chwilowe zagniatanie – tak aby przestało się kleić od rąk.
W takiej formie ciasto powinno się przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut aby się ogrzało.
Formę do tortów lub tart smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia
Ciasto dzielimy na 16 równych części, każdą formujemy w kulę,układamy je blisko siebie w przygotowanym naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość smarujemy je roztrzepanym z mlekiem żółtkiem.
Pieczemy w piecu nagrzanym do 180C ( bez termoobiegu) na środkowej półce przez około 22minuty
Kilka uwag:
- zamiast formy okrągłej można użyć typowej keksówki – wówczas bułeczki będą miały bardziej chlebowy kształt.
- Do środka bułeczek można włożyć odrobinę ulubionego dżemu lub powideł
- Bułeczki z wierzchu kiedy są jeszcze gorące można posypać grubym cukrem i cynamonem
- Ciasto można podzielić na 8 porcji, uformować większe kule i upiec tak jak tradycyjne bułki – wówczas świetnie sprawdzą się jako bułki do burgerów i kanapek na ciepło.