bulion wołowy z makaronem naleśnikowym

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Bulion z wołowiny z makaronem pietruszkowo-naleśnikowym

Składniki na 10-12 porcji

- 500g szpondra wołowego

- 300g kury rosołowej

- sól

- świeżo mielony pieprz

- 200g marchwi

- 100g selera naciowego

- 100g selera korzeniowego

- 1 główka czosnku

- 100g pora

- 100g cebuli

- mała wiązka lubczyku

- 200g mąki

- 2 jaja

- 130ml mleka

- szczypta soli

- ½ pęczka natki pietruszki

- 50ml oleju + olej do smażenia naleśników

Do wysokiego garnka włóż umyte mięso wołowe, zalej do ¾ objętości garnka, dodaj sól i zagotuj. Zdejmij łyżką cedzakową wytrącający się kolagen (piana), gotuj na wolnym ogniu 20 minut. W tym czasie obierz warzywa korzeniowe i cebulę, którą podpiecz na suchej patelni aż nabierze czarnego koloru.

Dodaj do gotującej się wołowiny kurę rosołową, obrane warzywa, przekrojony na pół czosnek, cebulę, seler naciowy, pora i lubczyk, gotuj całość jak rosół – około 3 godzin na wolnym ogniu w początkowej fazie zdejmując pianę. Dopraw solą i pieprzem.

Mleko wymieszaj z jajami, olejem, szczyptą soli, dodawaj stopniowo mąkę, ciągle mieszając aż całość nabierze konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Smaż na natłuszczonej olejem patelni.

Rosół odcedź, marchew i pietruszkę korzeniową pokrój w drobną kostkę, wołowinę obierz z tłuszczu i błon i również pokrój w kostkę.

Naleśniki zwiń w rulon i krój w cienkie paski, które ułóż w talerzu, dodaj pokrojone warzywa i mięso, zalej całość wrzącym bulionem.

Autor: Bartosz Pogorzałek

Komentarze

Napisz komentarz