Carpaccio wołowe klasyczne

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki dla kilku osób:

  • 200g polędwicy wołowej ( ładnej, oczyszczonej i świeżej )

  • 1/2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej

  • duża szczypta tłuczonego pieprzu

  • garść liści bazylii

  • 1 ząbek czosnku

  • 70ml dobrej jakości oliwy z oliwek

Wszystkie składniki marynaty należy włożyć do moździerza – najlepiej o wysokich ściankach i utrzeć na jednolitą masę.

Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso, które następnie szczelnie i ciasno zawinąć w folię spożywczą i mrozić kilka godzin w temperaturze od – 18C i więcej.

Dodatki:

  • duża garść umytej i osuszonej rukoli

  • kilka listków bazylii

  • pokrojone pomidorki koktajlowe

  • kilka małych filecików anchois

  • świeżo tarty parmezan

  • sól w płatkach

  • świeżo mielony pieprz

  • krojone czarne oliwki

  • kapary

  • dobrej jakości oliwa z oliwek

Sposób podania:

Carpaccio kroimy na krajalnicy do wędlin o nieząbkowanym ostrzu na możliwie cienkie plasterki które układamy na płaskim talerzu. Wierzch posypujemy rukolą, pomidorkami, kaparami, układamy bazylię, fileciki anchois, całość posypujemy obficie parmezanem ( może być tarty lub strugany) na wierzch układamy oliwki i całość doprawiamy pieprzem odrobiną soli w płatkach i skrapiamy oliwą z oliwek

Jako dodatek serwujemy razowe pieczywo i lampkę dobrego Primitivo :-)

Komentarze

Napisz komentarz