Chilli con carne
Składniki dla 6 osób
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
200g posiekanej drobno czerwonej cebuli
-
4 posiekane ząbki czosnku
-
100g wędzonego domowego boczku
-
1kg mielonego karku wołowego
-
200g kukurydzy z puszki
-
400g ugotowanej wcześniej czerwonej fasoli
-
3szt małych papryczek chilli
-
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
-
4 kostki gorzej czekolady
-
2 puszki pomidorów krojonych w kostkę
-
300ml bulionu wołowego + do ewentualnego uzupełniania
-
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
-
1/2 łyżeczka suszonego oregano
-
1 łyżeczka siekanej bazylii
-
opcjonalnie można dodać odrobinę siekanej zielonej cebulki
-
sól
-
pieprz
Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na rozgrzanej patelni, aż zrobi się chrupiący i wytopi większość tłuszczu. Następnie wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej boczek do garnka w którym potrawa będzie się dusić (o grubym dnie). Na pozostałym tłuszczu przesmaż połowę mięsa ( powinno pozbyć się całej wody i być brązowe). Przełóż mięso do boczku, na patelni rozgrzej olej, przesmaż pozostałe mięso, dodając pod koniec cebulę i czosnek.
Garnek z całym mięsem, cebulą, czosnkiem dopraw solą, pieprzem, wlej bulion, dodaj papryczki chilli ( ja dałem w całości). Duś pod przykryciem przez 1 godzinę, po tym czasie dodaj pomidory, kukurydzę, fasolę, czekoladę, czerwoną paprykę, oregano, ostrą paprykę i duś na wolnym ogniu ok 35minut, lub aż wołowina całkowicie zmięknie.
Na koniec dodaj posiekane bazylię i zieloną cebulkę, dopraw solą i pieprzem.
Świetnie smakuje z małych rozmiarów makaronem.