Chilli con carne

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki dla 6 osób

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 200g posiekanej drobno czerwonej cebuli

  • 4 posiekane ząbki czosnku

  • 100g wędzonego domowego boczku

  • 1kg mielonego karku wołowego

  • 200g kukurydzy z puszki

  • 400g ugotowanej wcześniej czerwonej fasoli

  • 3szt małych papryczek chilli

  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

  • 4 kostki gorzej czekolady

  • 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę

  • 300ml bulionu wołowego + do ewentualnego uzupełniania

  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

  • 1/2 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka siekanej bazylii

  • opcjonalnie można dodać odrobinę siekanej zielonej cebulki

  • sól

  • pieprz

Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na rozgrzanej patelni, aż zrobi się chrupiący i wytopi większość tłuszczu. Następnie wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej boczek do garnka w którym potrawa będzie się dusić (o grubym dnie). Na pozostałym tłuszczu przesmaż połowę mięsa ( powinno pozbyć się całej wody i być brązowe). Przełóż mięso do boczku, na patelni rozgrzej olej, przesmaż pozostałe mięso, dodając pod koniec cebulę i czosnek.

Garnek z całym mięsem, cebulą, czosnkiem dopraw solą, pieprzem, wlej bulion, dodaj papryczki chilli ( ja dałem w całości). Duś pod przykryciem przez 1 godzinę, po tym czasie dodaj pomidory, kukurydzę, fasolę, czekoladę, czerwoną paprykę, oregano, ostrą paprykę i duś na wolnym ogniu ok 35minut, lub aż wołowina całkowicie zmięknie.

Na koniec dodaj posiekane bazylię i zieloną cebulkę, dopraw solą i pieprzem.

Świetnie smakuje z małych rozmiarów makaronem.

Komentarze

Napisz komentarz