chleb na maślance

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Chleb na maślance

bardzo prosty przepis na pyszny chleb

Składniki na zaczyn:

  • 300g mąki chlebowej (typ 550)

  • 100g mąki żytniej

  • 250g naturalnej maślanki

  • 125ml letniej wody

  • 12g świeżych drożdży

    Jako że zaczyn wyrasta ok 10 godzin, wyrób pieczywa najlepiej rozpocząć wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.

    Wymieszaj mąkę z maślanką, i rozpuszczonymi w wodzie drożdżami. Odstaw przykryte bawełnianą ścierką na 10-12 godzin, naczynie powinno być odpowiednio wysokie, gdyż zaczyn znacząco powiększy swoją objętość.

Pozostałe składniki

  • 150g mąki tortowej

  • 50ml ciepłej wody

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • łyżeczka ulubionych przypraw (kminek, czarnuszka, tymianek...)

Połącz zaczyn z pozostałymi składnikami, wyrób ciasto ( ja użyłem haka do wyrabiania

ciasta w mikserze).Ciasto będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować. Przełóż ciasto

na blat oprószony mąką, wyrabiaj ciasto do momentu kiedy przestanie się kleić do rąk, uformuj okrągły bochen.

Przykryj ścierką i odstaw na godzinę, aby ciasto jeszcze podrosło.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220C (funkcja góra dół), przełóż ciasto na blachę, natnij wierzch na krzyż i piecz 40minut. Ważne aby po 5 minutach włożyć do piekarnika kilka kostek lodu, co spowoduje zwilgotnienie komory piekarnika, ma to bardzo duży wpływ na jakość pieczonego chleba.

Chleb powinien mieć złoto-brązową skórkę i po opukaniu wydawać głuchy dźwięk.

Komentarze

Napisz komentarz