ciasteczka czekoladowe

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Brownie – ciasteczka

Składniki na około 25szt

  • 90g masła

  • 300g czekolady gorzkiej dobrej jakości

  • 3 jajka

  • 220g cukru

  • 75g mąki pszennej

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 50g siekanych, uprażonych migdałów – bez skórki

Do szerokiego garnka wlej wodę, zagotuj, zmniejsz ogień do minimum.

Do miski włóż pokrojone w kostkę masło, i połamaną czekoladę, miskę ułóż nad garnkiem – nie powinna się stykać z gotującą się wodą. Często mieszając rozpuść masło z czekolada.

Nagrzej piekarnik do 180C. Jaja ubij z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel.

Czekoladę lekko przestudź, połącz z jajkami, proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito mąką.

Dodaj migdały. Masę włóż na 15 minut do zamrażarki.

Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, nakładaj łyżką porcje ciasta (zachowując odstępy około 6-7cm.

Piecz przez 10 minut – ciasteczka powinny być spieczone z zewnątrz i lejące w środku (zastygną po wystygnięciu).

Komentarze

Napisz komentarz