ciasto czekoladowo-piernikowe z konfiturą morelową
Dla około 5-7 osób
-
100g czekolady mlecznej
-
50 g gorzkiej czekolady
-
100g masła
Rozpuścić w kąpieli wodnej pokrojone masło i połamaną czekoladę – przestudzić
-
6 jaj
-
200g cukru pudru
Utrzeć całe jajka z cukrem na puszystą masę
-
100g mąki pszennej tortowej
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka przyprawy do piernika (polecam tą naszej produkcji dostępnej kuchniamojapasja.pl )
Suche składniki wymieszać
-
masło do wysmarowania blachy
-
bułka tarta do obsypania formy
-
200g dobrej konfitury morelowej
ja użyłem konfitury którą przygotowałem w sezonie letnim a przepis również znajdziecie w moim blogu
Do utartych jaj dodaj suche składniki i rozpuszczoną czekoladę.
Całość dokładnie, delikatnie wymieszaj
Masę wylej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki
Piecz w temperaturze 190C około 35minut – pod koniec przeprowadzając test „suchego patyczka”
Ciasto wyjmij z blachy na kratkę, wystudź a następnie przekrój wzdłuż i wysmaruj środek
warstwą konfitury morelowej i ponownie złóż ciasto.
Można dodatkowo polać deser polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.