ciasto czekoladowo-piernikowe z konfiturą morelową

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Dla około 5-7 osób

  • 100g czekolady mlecznej

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 100g masła

    Rozpuścić w kąpieli wodnej pokrojone masło i połamaną czekoladę – przestudzić

  • 6 jaj

  • 200g cukru pudru

    Utrzeć całe jajka z cukrem na puszystą masę

  • 100g mąki pszennej tortowej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (polecam tą naszej produkcji dostępnej kuchniamojapasja.pl )

    Suche składniki wymieszać

  • masło do wysmarowania blachy

  • bułka tarta do obsypania formy

  • 200g dobrej konfitury morelowej

    ja użyłem konfitury którą przygotowałem w sezonie letnim a przepis również znajdziecie w moim blogu

Do utartych jaj dodaj suche składniki i rozpuszczoną czekoladę.

Całość dokładnie, delikatnie wymieszaj

Masę wylej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki

Piecz w temperaturze 190C około 35minut – pod koniec przeprowadzając test „suchego patyczka”

Ciasto wyjmij z blachy na kratkę, wystudź a następnie przekrój wzdłuż i wysmaruj środek

warstwą konfitury morelowej i ponownie złóż ciasto.

Można dodatkowo polać deser polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Napisz komentarz