ciasto dyniowe
Składniki: 8 porcji
-
250g miąższu z upieczonej dyni ( najlepiej piżmowej )
-
200g masła
-
220g drobnego cukru
-
1 laska wanilii
-
3 żółtka
-
3 białka z jaja kurzego
-
otarta skórka z jednej pomarańczy
-
225g mąki pszennej tortowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-
Tortownicę o średnicy 24cm posmaruj masłem, spód należy wyłożyć papierem do pieczenia.
-
Upieczoną dynię dokładnie przetrzyj przez sito, tak aby uzyskać pure.
-
Piekarnik nagrzej do 180C ( góra/dół)
-
Delikatnie w małym rondlu rozpuścić masło, cukier oraz miąższ z laski waniliowej. Wmieszać dokładnie. Odstawić do przestudzenia.
-
W misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, utrzeć na puszystą pianę.
-
Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
-
Do miski z żółtkami dodać przesianą mąkę, mus z dyni, skórkę pomarańczową, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
-
Do masy dodać dwie łyżki białka, wymieszać, następnie dodaj resztę białka i delikatnie wymieszaj.
-
Masę przelać do tortownicy i piec około 45min
-
Pod koniec czasu pieczenia wykonaj test suchego patyczka. Kiedy po wbiciu do ciasta będzie suchy, ciasto wyjmij – odstaw do przestudzenia.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą z białej czekolady i ozdobić musem owocowym.