ciasto dyniowe

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki: 8 porcji

  • 250g miąższu z upieczonej dyni ( najlepiej piżmowej )

  • 200g masła

  • 220g drobnego cukru

  • 1 laska wanilii

  • 3 żółtka

  • 3 białka z jaja kurzego

  • otarta skórka z jednej pomarańczy

  • 225g mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Tortownicę o średnicy 24cm posmaruj masłem, spód należy wyłożyć papierem do pieczenia.

  • Upieczoną dynię dokładnie przetrzyj przez sito, tak aby uzyskać pure.

  • Piekarnik nagrzej do 180C ( góra/dół)

  • Delikatnie w małym rondlu rozpuścić masło, cukier oraz miąższ z laski waniliowej. Wmieszać dokładnie. Odstawić do przestudzenia.

  • W misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, utrzeć na puszystą pianę.

  • Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  • Do miski z żółtkami dodać przesianą mąkę, mus z dyni, skórkę pomarańczową, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

  • Do masy dodać dwie łyżki białka, wymieszać, następnie dodaj resztę białka i delikatnie wymieszaj.

  • Masę przelać do tortownicy i piec około 45min

  • Pod koniec czasu pieczenia wykonaj test suchego patyczka. Kiedy po wbiciu do ciasta będzie suchy, ciasto wyjmij – odstaw do przestudzenia.

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą z białej czekolady i ozdobić musem owocowym.

Komentarze

Napisz komentarz