ciasto gruszkowe
Składniki na klasyczną tortownicę
-
7 gruszek
-
50ml likieru grand manier lub innego pomarańczowego
-
1,5 szklanki cukru
-
1 laska cynamonu
-
1 laska wanilii
-
3 goździki
-
sok z 1 cytryny
-
150g czekolady gorzkiej ( około 70% kakao)
-
120g masła
-
1 łyżka kakao
-
100g zmielonych migdałów
-
1 łyżeczki proszku do pieczenia
-
4 jajka
-
80g mąki
-
Do garnka wlej około 1,5L wody, dodaj szklankę cukru, przeciętą wzdłuż laskę wanilii, cynamon, goździki i sok z cytryny. Zagotuj. Gruszki obierz zostawiając ogonek, wydrąż miąższ nasienny od spodu, przełóż do garnka z wywarem. Gotuj aż gruszki będą miękkie ale nie rozgotowane. Wyjmij i pozostaw do obeschnięcia.
-
Rozgrzej piekarnik do 180C
-
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź.
-
Masło utrzeć z pozostałą resztą cukru i jajami ( powinny być w temperaturze pokojowej)
-
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo przesianą mąkę, kakao, migdały, proszek do pieczenia. Dodaj powoli czekoladę i likier. Wymieszaj delikatnie.
-
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, powkładaj gruszki tak aby stały pionowo w cieście.
-
Włóż ciasto do piekarnika na 45 minut ( bez termoobiegu) Sprawdzaj za pomocą patyczka, powinien po wyjęciu z ciasta być lekko lekko wilgotny bez surowej masy na powierzchni.