ciasto na jogurcie - przepis podstawowy

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki na blaszkę 36/24,5cm

- 200g jogurtu naturalnego o gładkiej konsystencji

- 350g przesianej mąki pszennej

- 250g cukru

- 20g cukru waniliowego

- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 duże jaja

- 250ml oleju słonecznikowego

Gâteau au Yaourt

To bardzo proste ciasto jest pierwszym ciastem, którego przygotowania uczą się dzieci we Francji, często już w wieku 5-6 lat, jest znane tak bardzo jak nasza szarlotka.

Całe jaja utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj jogurt i olej, powoli mieszając (to bardzo ważne, gdyż ciasta nie wolno ubijać ani zbyt szybko mieszać) dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie jest, aby surowe w środku.

Podawaj z gęstą kwaśną śmietaną lub lodami śmietankowymi.

Autor: klasyczna kuchnia francuska

Ciasto to również możemy traktować jako podstawę i możemy przełożyć rozmaitymi kremami oraz musami

Komentarze

Napisz komentarz