ciasto piernikowo-kawowe

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki na około 6-8 porcji

  • 125g rozpuszczonego i przestudzonego masła

  • 2 jajka

  • 100g cukru pudru

  • 250ml płynnego miodu ( najlepiej lipowy )

  • 100ml świeżo parzonej kawy – wystudzonej

  • 250g mąki pszennej ( przesianej )

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 łyżeczki dobrej przyprawy do piernika

    https://kuchniamojapasja.pl/artykuly-spozywcze/1245-przyprawa-do-piernika-1kg.html

  • 80g suszonych śliwek pokrojonych w kostkę

  • 50g pokruszonych płatków migdałowych

  • 50g żurawiny suszonej

  • 100g konfitury z czerwonej pomarańczy lub powideł śliwkowych

  • masło do wysmarowania formy

  • bułka tarta do wysypania formy

          Piekarnik nagrzej do 180C

  • jajka utrzyj z cukrem do puszystą masę

  • do jaj z cukrem dodaj miód i masło i kawę, cały czas powoli ucierając

  • dodaj mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia

  • dodaj bakalie i całość dokładnie wymieszaj

  • wysmaruj keksówkę masłem i wysyp bułką tartą

  • wlej ciasto – nie powinno objętościowo przekraczać połowę pojemnika

  • wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w systemie góra/dół około 60 minut – przed wyjęciem sprawdź metodą na „patyczkową”

  • ciasto przestudź, przekrój wzdłuż i przełóż konfiturą pomarańczową

  • dodatkowo można ciasto oblać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem

Komentarze

Napisz komentarz