ciasto piernikowo-kawowe
Składniki na około 6-8 porcji
-
125g rozpuszczonego i przestudzonego masła
-
2 jajka
-
100g cukru pudru
-
250ml płynnego miodu ( najlepiej lipowy )
-
100ml świeżo parzonej kawy – wystudzonej
-
250g mąki pszennej ( przesianej )
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
4 łyżeczki dobrej przyprawy do piernika
https://kuchniamojapasja.pl/artykuly-spozywcze/1245-przyprawa-do-piernika-1kg.html
-
80g suszonych śliwek pokrojonych w kostkę
-
50g pokruszonych płatków migdałowych
-
50g żurawiny suszonej
-
100g konfitury z czerwonej pomarańczy lub powideł śliwkowych
-
masło do wysmarowania formy
-
bułka tarta do wysypania formy
Piekarnik nagrzej do 180C
-
jajka utrzyj z cukrem do puszystą masę
-
do jaj z cukrem dodaj miód i masło i kawę, cały czas powoli ucierając
-
dodaj mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia
-
dodaj bakalie i całość dokładnie wymieszaj
-
wysmaruj keksówkę masłem i wysyp bułką tartą
-
wlej ciasto – nie powinno objętościowo przekraczać połowę pojemnika
-
wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w systemie góra/dół około 60 minut – przed wyjęciem sprawdź metodą na „patyczkową”
-
ciasto przestudź, przekrój wzdłuż i przełóż konfiturą pomarańczową
-
dodatkowo można ciasto oblać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem