ciasto ucierane z rabarbarem
Placek z rabarbarem
Składniki na 1 blaszkę:
- 300g mąki
- 200g masła
- 200g cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 10g proszku do pieczenia
- 800g obranego rabarbaru
- 2 łyżki cukru brązowego
- 5 jaj
Rabarbar umyć, osuszyć, posypać brązowym cukrem – odstawić w ciepłe miejsce. Po godzinie odsączamy z soku, który puścił.
Cukier puder, cukier wanilinowy ucieramy z jajami na puszystą masę. Dodajemy roztopione ale chłodne masło oraz przesianą mąkę , proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Na wyłożoną pergaminem i wysmarowaną masłem blaszkę wlewamy ciasto, na wierzch układamy ( dość mocno wciskając) rabarbar. Pieczemy 55minut w temperaturze 180C – najlepiej jednak sprawdzając ciasto za pomocą długiej wykałaczki