ciasto ucierane z rabarbarem

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Placek z rabarbarem

Składniki na 1 blaszkę:

- 300g mąki

- 200g masła

- 200g cukru pudru

- 1 łyżka cukru wanilinowego

- 10g proszku do pieczenia

- 800g obranego rabarbaru

- 2 łyżki cukru brązowego

- 5 jaj

Rabarbar umyć, osuszyć, posypać brązowym cukrem – odstawić w ciepłe miejsce. Po godzinie odsączamy z soku, który puścił.

Cukier puder, cukier wanilinowy ucieramy z jajami na puszystą masę. Dodajemy roztopione ale chłodne masło oraz przesianą mąkę , proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Na wyłożoną pergaminem i wysmarowaną masłem blaszkę wlewamy ciasto, na wierzch układamy ( dość mocno wciskając) rabarbar. Pieczemy 55minut w temperaturze 180C – najlepiej jednak sprawdzając ciasto za pomocą długiej wykałaczki

Komentarze

Napisz komentarz