ciasto z porzeczkowe
Ciasto porzeczkowe z kruszonką
(przepis mojej żony Katarzyny Pogorzałek)
Składniki:
200g mąki pszennej
kostka masła
4 jajka
100g cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
300g konfitury porzeczkowej
Kruszonka:
225 g mąki pszennej
150 g masła
90 g cukru
laska wanilii
Wyskrob nasiona z laski waniliowej, dodaj do pozostałych składników kruszonki i wyrób.
W dużej misce przesiej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną dodaj proszek do pieczenia i sól.
W robocie kuchennym wymieszaj masło z cukrem, dodawaj stopniowo jajka oraz składniki suche.
Wylej masę do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Nałóż na wierzch konfiturę z czarnej porzeczki.
Kruszonką posyp wierzch ciasta. Piecz ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C