Ciasto ze śliwkami

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki na około 12 - 15 porcji

  • 600g wydrylowanych śliwek węgierek
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 225g masła
  • 150g cukru trzcinowego
  • 5 jaj
  • 225g mąki chlebowej/pełnoziarnistej
  • 190g zielonych płatków migdałowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Śliwki podziel na dwie części, jedną pokrój w grubą kostkę a drugą w ćwiartki.
Czekoladę posiekaj nożem na mniejsze kawałki.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jaja, mąkę, migdały, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie wymieszaj, dodaj czekoladę i śliwki pokrojone w kostkę, znów wymieszaj,
Masę wylej na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką dużą tortownicę. Na wierz powciskaj lekko pozostałe śliwki. Piecz w temperaturze 160C około 35 minut, po czym sprawdź długą wykałaczką czy ciasto jest już upieczone.
Podawaj z herbatą imbirową.

Komentarze

Napisz komentarz