Ciasto ze śliwkami
Składniki na około 12 - 15 porcji
- 600g wydrylowanych śliwek węgierek
- 100g gorzkiej czekolady
- 225g masła
- 150g cukru trzcinowego
- 5 jaj
- 225g mąki chlebowej/pełnoziarnistej
- 190g zielonych płatków migdałowych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Śliwki podziel na dwie części, jedną pokrój w grubą kostkę a drugą w ćwiartki.
Czekoladę posiekaj nożem na mniejsze kawałki.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jaja, mąkę, migdały, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie wymieszaj, dodaj czekoladę i śliwki pokrojone w kostkę, znów wymieszaj,
Masę wylej na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką dużą tortownicę. Na wierz powciskaj lekko pozostałe śliwki. Piecz w temperaturze 160C około 35 minut, po czym sprawdź długą wykałaczką czy ciasto jest już upieczone.
Podawaj z herbatą imbirową.