Farfale Al Arrabbiata
Składniki dla 2 osób
- 140 g makaronu farfale lub penne
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka
- 250 ml passaty (przecieru pomidorowego) lub pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych)
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki tartego parmezanu
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na większej patelni na oliwie podsmażyć przekrojony na pół obrany ząbek czosnku.
Papryczkę peperoncino przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki, następnie pokroić w kosteczkę. Na patelnię z czosnkiem dodać papryczkę i chwilę razem podsmażyć.
Wlać przecier lub posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić solą, wymieszać i gotować przez około 10 minut. Można dodać dodatkowo filetowane pomidory świeże
Dodać odcedzony makaron, wymieszać i gotować jeszcze przez około minutę.
Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną bazylią, podawać z tartym parmezanem.