fondant czekoladowy
300 g gorzkiej czekolady - najlepiej kuwetury belgijskiej
150g masła + do posmarowania foremek
6 jaj
10 łyżek cukru
mała szczypta soli
3 łyżki mąki + do posypania foremek
- konieczne są jednorazowe foremki z folii aluminiowej
Foremki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.
Piekarnik i blaszkę do pieczenia nagrzać do 200 stopni C.
Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce uważając aby temp. nie była za wysoka i aby czekolada się nie zważyła). Wymieszać na gładką masę.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól. Krótko wymieszać rózgą na jednolitą masę, nie ubijać. Dodać mąkę i wymieszać.
Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę.
Masę wlać do przygotowanych foremek i wstawić na blaszkę do piekarnika. Piec przez 8 minut.
„Jadalna ziemia”
-300g ciemnych herbatników kakaowych
- ususzyć w piecu i zmiksować przy użyciu malaksera
Fondant wyjąc z pieca, odczekać dwie minuty.
Na boku ułożyć łyżkę ziemi jadalnej, na niej gałkę lodów.
Obok położyć upieczony fondant, udekorować owocami i oprószyć cukrem pudrem.
Rada: zarówno pod herbatniki i fondanta można wylać odrobinę rozpuszczonej czekolady, wówczas deser nie będzie przemieszczał się na talerzu