gęś świąteczna - pieczona z jabłkami i śliwkami suszonymi

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki: 4-6 osób

  • 1 gęś około 4kg wraz z podrobami

  • mieszanka przypraw

* 1 gwiazdka anyżu

* 1 łyżeczka kuminu

* 1/2 łyżeczki ziaren kolendry

* 3-4 goździki

* 1 mały kawałek kory cynamonowej

* szczypta szafranu

  • pozostałe składniki

* 3 kwaśne jabłka

* 2 gałązki rozmarynu

* 100g śliwek suszonych

* 2 cebule

* 2 marchewki

* 6 ząbków czosnku

* kilka liści laurowych

* kilka ziaren ziela angielskiego

* 1l bulionu drobiowego

* sól

* świeżo mielony pieprz

* łyżeczka cukru brązowego

  • Składniki mieszanki przypraw należy uprażyć na suchej patelni, tak długo aż przyprawy zaczną wydawać aromat, następnie wystudzić.

  • Do zimnych przypraw dodajemy cukier brązowy, przekładamy do moździerza lub do blendera i ucieramy na gładko.

  • Gęś myjemy, usuwamy skrzepy krwi ze środka, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem a kolejno przygotowaną mieszanką przypraw.

  • Gęś nadziewamy kawałkami jabłek, śliwkami i połową rozmarynu.

  • Tak przygotowane mięso odstawiamy na noc do lodówki.

  • Na blachę o wysokich brzegach wkładamy obraną marchew, pokrojoną – obraną cebule, zgniecione ząbki czosnku, resztę rozmarynu, podroby ( serce, szyjkę, żołądek ), liść laurowy, ziele angielskie.

  • Piekarnik rozgrzej do 180C, gęś ułóż na ruszcie ( nie na blaszce ) który włóż na środkową półkę w piekarniku. Pod ruszt podstaw blaszkę z warzywami i mięsem. Tłuszcz wytapiający się z gęsi będzie skapywać do blachy.

  • Piecz w temperaturze 180C przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150C i piecz około 3,5h ( zasada 1 godziny na 1kg gęsi ). Do blachy z warzywami wlej bulion.

  • Po 2,5h wyjmij blachę z warzywami, podstawiając w zamian inne naczynie na skapujący tłuszcz.

  • Wywar z warzyw i mięsa przecedź przez gęste sito, zdejmij z powierzchni cały tłuszcz ( którego można przechowywać w lodówce i używać np. do pieczonych ziemniaków) Zredukuj wywar do konsystencji sosu.

  • Gęś wyjmij z piekarnika, odstaw na 10-15 minut. Następnie wyporcjuj, tak aby każda porcja zawierała kawałek piersi i kawałek udka. Polej obficie sosem.

  • Podawaj z ulubionymi dodatkami ( kluski, knedle, kasza, ziemniaki, kapusta, jarmuż, buraczki....)

Komentarze

Napisz komentarz