Gęsie Pipki Po Galicyjsku - Gęsina Część III

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki na 8 porcji ( jako przystawka gorąca)

  • 700g oczyszczonych gęsich żołądków
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 200g cebuli
  • 50g czosnku
  • 70ml oleju rzepakowego
  • 10 szt suszonych kapeluszy z borowików (uprzednio (3-4 godziny) namoczonych w niewielkiej ilości wody)
  • 250g borowików świeżych
  • 250ml śmietanki 30%
  • 500ml bulionu drobiowego
  • 70ml białego wytrawnego wina
  • 150g obranej marchwi
  • łyżka posiekanej natki pietruszki


Żołądki przekrój wzdłuż na połowę.

W większym garnku rozgrzej olej, wrzuć żołądki, obsmażaj aż lekko się przyrumienią,

Dodaj posiekane w drobną kostkę marchew i czosnek

Grzyby świeże pokrój w grubą kostkę, namoczone grzyby suszone w drobniejszą i oboje dodaj do smażonych żołądków – smaż 3-4 minuty

Wlej białe wino, kiedy odparuje wlej bulion i przykryj garnek, duś żołądki do miękkości na wolnym ogniu ( około 1,5-2 godzin),

Kiedy żołądki są już miękkie dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki marchew, wlej śmietankę 30%, gotuj aż sos zgęstnieje, na koniec całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem,

Przed podaniem posyp zieloną pietruszką

Komentarze

Napisz komentarz