GĘSIE UDO NA ŚW MARCINA
Tradycyjna, polska świetna gęsina - sezon czas zacząć
Składniki:
-
4 uda z gęsi
-
sól
-
świeżo mielony czarny pieprz
-
szczypta czerwonej słodkiej papryki
-
majeranek
-
1 cały czosnek
-
2 cebule
-
gałązka rozmarynu
Gęsie uda umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do naczynia w którym będą się piekły. Natrzyj solą i pieprzem i słodką papryką, od spodniej strony oprósz majerankiem.
Czosnek i cebulę przekrój na pół (nie obierając) dodaj do brytfanki.
Rozgrzej piec do 190C, piecz uda 30 minut, następnie wlej do brytfanki bulion drobiowy, tak aby pokrywał 2/3 powierzchni udek. Przykryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 160C i piecz 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij uda, powstały wywar przecedź, zdejmij nadmiar tłuszczu i zredukuj do konsystencji sosu demi glace.
Jako dodatek proponuję
-
pure z dyni piżmowej ( weź połowę dyni piżmowej, usuń pestki, natrzyj oliwą z oliwek, piecz w piecu nagrzanym do 200C skórą ku górze, aż dynia zmięknie. Następnie wyskrob miąższ, przełóż do blendera, dodaj 100ml śmietanki 30% sól, pieprz i zmiksuj na gładką masę).
-
Frytowany jarmuż ( jarmuż umyj, oderwij od twardych zdrewniałych łodyg, osusz na papierowym ręczniku, smaż w nagrzanym do 180C oleju około 1 minuty – następnie przełóż na papierowy ręcznik i lekko oprósz solą)
-
smażone borowiki
-
kaszę perłową z boczkiem i dymką ( boczek pokrój w kostkę, przesmaż na patelni, dodaj posiekany ząbek czosnku, ugotowaną kaszę, odrobinę masła i posiekaną dymkę, całość dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj)
-
pieczony burak ( buraka odmiany podłużnej natrzyj oliwą, zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 170C piecu, aż będzie miękki) Następnie odwiń folię, obierz i przekrój na pół, buraki karmelizuj na rozgrzanym maśle z odrobiną miodu, soli, pieprzu i mielonego kminku.
- pieczone jabłko lub gruszka
Całość ułóż na talerzu.