gicz jagnięca z morelami i szafranem
Składniki: 3 porcje
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
3szt giczy jagnięcych z oczyszczonymi kośćmi
-
sól, świeżo mielony pieprz
-
2 cebule, drobno posiekane
-
5 ząbków czosnku – drobno posiekanego
-
łyżka startego imbiru
-
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
-
1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
-
1 łyżeczka mielonego cynamonu
-
1/4 łyżeczki nitek szafranu namoczonego w dwóch łyżkach letniej wody
-
700ml bulionu drobiowego
-
500g pokrojonych pomidorów z puszki
-
100g niesiarkowych moreli suszonych
-
1 łyżka natki pietruszki
Piekarnik rozgrzej do 160C
Gicze dopraw solą i pieprzem, obsmaż na rozgrzanym oleju, aż równomiernie zbrązowieje.
W żeliwnym garnku (lub innym przystosowanym do piekarnika) rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek, kiedy zmiękną dodaj imbir, cynamon, papryki, smaż minutę aż przyprawy uwolnią swój aromat.
Kolejno włóż jagnięcinę, wlej bulion, płyn szafranowy, pomidory i pokrojone w paseczki morele.
Doprowadź do wrzenia, garnek przykryj i wstaw do piekarnika na 2,5 godziny lub do momentu aż mięso będzie lekko odchodzić od kości.
Po lekkim przestudzeniu usuń łyżką nadmiar tłuszczu, podawaj gicze z sosem, posypane natką pietruszki.