gnocchi z cukinią, bobem i kurkami

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki : (dla około 4 osób)

  • 1kg ziemniaków, mączystej odmiany

  • 150g mąki pszennej typ 500

  • 1 jajko

  • mąka do podsypania

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

  • 50g szalotki

  • 100g boczku wędzonego

  • 30ml oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • 100g kurek

  • 2 łyżki domowego pesto (patrz osobny przepis)

  • 200g bobu

  • 100g małych cukinii

  • tymianek

  • szałwia

Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę, lekko przestudź.

Bób blanszuj w osolonym wrzątku przez 5 minut, po czym przelej zimną wodą i obierz z łupin.

Szalotkę i boczek pokrój w drobna kostkę.

W głębokim rondlu wytop boczek, dodaj szalotkę i przeciśnięty czosnek oraz obrane i umyte kurki i cukinie pokrojoną kostkę. Całość dopraw solą, pieprzem, świeżymi listkami szałwii i tymianku.

Na koniec dodaj pesto, bób i odrobinę oliwy z oliwek.

Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i całość wymieszaj, formuj cienkie wałki, które następnie krój na małe kawałki (coś na styl polskich kopytek)

Kluski natychmiast wrzucaj na osolony wrzątek, wyjmuj minutę po wypłynięciu, przekładając warzyw.

Całość delikatnie wymieszaj, podawaj z lampką schłodzonego białego wina.

Jeśli nie masz ochoty na kluseczki, możesz zastąpić je makaronem (polecam penne)

Komentarze

Napisz komentarz