Gruszka gotowana syropie korzennym, podana z karmelowo-rumowym sosem i lodami
Składniki 10 porcji:
- 10 gruszek (średnio twarde, większych rozmiarów)
- 300g cukru
- 350ml śmietanki 30%
- 100ml rumu
- 10 gałek lodów waniliowych (ok 500g)
- cukier do zrobienia ozdoby (opcjonalnie)
- melisa do dekoracji
Na syrop:
- 3L wody
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 1 laska waniliowa
- 300g cukru
- 1 cytryna
- gwiazdka anyżowa
Zagotowujemy składniki syropu. Gruszki obieramy, zostawiając ogonki, wydrążamy gniazdo nasienne (można kupić specjalny nóż) .Wkładamy do syropu, gotujemy na wolnym ogniu około 5minut (gruszki powinny być chrupiące) Garnek z gruszkami zdejmujemy z palnika. Wciskamy sok z jednej cytryny.
W rondlu o wysokich brzegach rozpuszczamy cukier, kiedy nabierze bursztynowego koloru dodajemy śmietanką, gotujemy wolno, często mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy rum, redukujemy całość aż nabierze konsystencji sosu.
Gruszki układamy w głębokim talerzu sałatkowym, polewamy sosem, dodajemy gałkę lodów i dekorujemy melisą oraz karmelowymi włosami.
Zdjęcie zrobione w restauracji "Zajazd Tarniówka" podczas szkolenia kulinarnego.