jabłka z malinami pod kruszonką
składniki: ( około 5-6 osób )
-
100g zimnego masła + do wysmarowania naczynia do zapiekania
-
120g przesianej mąki
-
120g drobnego cukru
-
40 mielonych orzechów laskowych bez skórek
-
4 duże twarde jabłka
-
100g malin
-
cynamon
Z masła, mąki, cukru, orzechów robimy ucierając ręcznie kruszonkę. Składniki powinny się połączyć ale dalej pozostać sypkie. Odkładamy kruszonkę do lodówki.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, przekładamy do naczynia żeliwnego lub innego odpornego na temperaturę, na wierzchu umieszczamy maliny, posypujemy cynamonem.
Piekarnik nagrzewamy do 190C z funkcją góra/dół.
Kruszonką obsypujemy wierzch owoców, wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Zapiekanka jest gotowa jeśli boki bulgoczą sokiem owocowym a wierzch jest rumiany i chrupki.
Podajemy na ciepło z ulubionymi lodami ( waniliowe/ śmietankowe )