kapusta z grzybami - wigilijna

W kategorii: Przepisy Data: Komenatrzy: 0

Składniki:

    • 75g suszonych podgrzybków

    • 75g suszonych borowików

    • 1kg dobrej jakości kapusty kiszonej

    • 200g obranej cebuli

    • 200g obranych jabłek ( szara reneta )

    • 1/3 łyżeczki mielonego kminku

    • 3-4 liście laurowe

    • kilka ziaren ziela angielskiego

    • świeżo mielony pieprz

    • 4 łyżki oleju

    • grzyby dokładnie wypłucz i namocz w zimnej wodzie przez noc

    • skosztuj kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna lekko wypłucz, następnie posiekaj i przełóż do garnka w którym będzie się gotować .

    • do kapusty dodaj pokrojone w kostkę jabłka i posiekaną cebulę,

    • dodaj resztę przypraw ,

    • wlej do kapusty znad osadu wodę z grzybów

    • dodaj pokrojone grzyby

    • duś pod przykryciem około 2 godzin, co jakiś czas mieszając

    • dodaj olej ( polecam lniany )

Rada:

Kapustę najlepiej przyrządzić dzień lub dwa dni przed wigilią, nabierze dużo mocniejszego smaku i zamachu grzybów.

Komentarze

Napisz komentarz